Stand van zaken CSRD-implementatie in de Nederlandse wetgeving 

De implementatie van de EU-richtlijn duurzaamheidsrapportage (hierna: CSRD) in de Nederlandse wetgeving is niet vóór 1 januari 2025 gerealiseerd. Wel zijn er in december 2024 en januari 2025 enkele belangrijke ontwikkelingen die hieronder kort worden beschreven. Een eerdere update over de stand van zaken op het gebied van de implementatie van de CSRD is te lezen in RJ-Uiting 2024-20.    

Voorgang CSRD-implementatie in Nederlandse wetgeving
De huidige stand van zaken over het in juli 2024 aan het parlement aangeboden (voorgehangen) Besluit implementatie duurzaamheidsrapportering is als volgt. Over dit besluit (AMvB) zijn in het parlement vragen gesteld. Deze kamervragen zijn door de staatssecretaris beantwoord: op 24 december 2024 is het verslag (met antwoorden aan) de Tweede Kamer gepubliceerd en op 8 januari 2025 is het verslag (met antwoorden aan) de Eerste Kamer gepubliceerd. Daarmee is de parlementaire behandeling echter nog niet voltooid, omdat in januari 2025 door de BBB-fractie in de Eerste Kamer aanvullende vragen werden aangekondigd. Nadat deze nieuwe kamervragen daadwerkelijk gesteld en afgehandeld zullen zijn, zal het besluit vervolgens ter advies naar de Raad van State worden gezonden. Pas op dat moment zal de (aangepaste) inhoud van het besluit bekend worden. Uit de antwoorden van de staatsecretaris op de kamervragen (zie de links hierboven) blijkt dit besluit inmiddels, op basis van ontvangen commentaren van onder andere de RJ, op enkele punten is aangepast. Het is onduidelijk wanneer het definitieve besluit in het Staatsblad zal verschijnen en in werking treden. 

Op 23 december 2024 is de internetconsultatie gepubliceerd van een andere ontwerp-AMvB, het Implementatiebesluit assurance-onderzoek duurzaamheidsrapportering. Hierop kon tot 4 februari 2025 worden gereageerd. Dit ontwerpbesluit betreft vooral technische aanpassingen in met name het Besluit toezicht accountantsorganisaties (Bta). Door de RJ is niet op deze consultatie gereageerd.   

Op 13 januari 2025 is het wetsvoorstel implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering aangeboden aan de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel betreft aanpassingen in: Wet op het financieel toezicht (Wft), Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta), Wet op het accountantsberoep (Wab) en Burgerlijk Wetboek (BW). Het is nog niet bekend wanneer de Tweede Kamer de behandeling van dit wetsvoorstel zal agenderen.   

Vrijwillige naleving CSRD-bepalingen 
De CSRD had medio juli 2024 in Nederlandse wet moeten zijn geïmplementeerd. Daarmee zou deze wetgeving voor desbetreffende ondernemingen (organisaties van openbaar belang met meer dan 500 werknemers) voor verslagjaar 2024 van kracht zijn geweest. Doordat implementatie in Nederland op dit moment nog niet is gerealiseerd, zijn er diverse praktijkvragen ontstaan. Bijvoorbeeld omtrent de mogelijkheid dat de CSRD-implementatie in de Nederlandse wetgeving in de loop van 2025, met terugwerkende kracht, zal plaatsvinden.

Eind december 2024 werd door de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) een zogeheten ‘NBA Alert’ gepubliceerd. De NBA adviseert ondernemingen en accountants om zoveel mogelijk te handelen in overeenstemming met de voorgestelde wetgeving, mede gezien de onzekerheden over het tijdstip van inwerkingtreding daarvan. Volgens de NBA zal onverkorte invoering van deze voorstellen in de loop van 2025 de facto leiden tot invoering daarvan met terugwerkende kracht en kunnen leiden tot problemen voor ondernemingen en accountants.

Meer informatie over de verschillende facetten van duurzaamheidsverslaggeving vindt u op onze pagina Duurzaamheidsverslaggeving.